De Duitse bevolking vergrijst, en dus zijn migranten nodig om de vacatures op te vullen. Dat was althans de gedachte van veel Duitse bedrijven. Maar dat blijkt tegen te vallen: vluchtelingen komen moeilijk aan het werk.
Dat schrijft het Financieele Dagblad. Voornamelijk beursgenoteerde bedrijven waren enthousiast over nieuwe potentiële werknemers. Maar zij geven niet thuis, zegt Sigmar Gabriël, de Duitse vice-kanselier en minister van Economische Zaken.
Onder meer de topman van autofabrikant Daimler schaarde zich achter Angela Merkel toen zij de vluchtelingen verwelkomde met inmiddels beroemde uitspraak “Wir schaffen das”. Topman Dieter Zetsche noemde het weliswaar een ‘herculestaak’, maar verkondigde vooral dat er economisch van de vluchtelingen geprofiteerd zou kunnen worden.
Opleidingsniveau te laag
Nu blijkt uit cijfers van het Bundesagentur für Arbeit dat sinds het voorjaar van 2015 slechts 30.000 vluchtelingen een baan vonden, terwijl er nog altijd 130.000 migranten op zoek zijn naar werk. De grote beursgenoteerde bedrijven, die onderdeel uitmaken van de DAX, hebben slechts 54 vluchtelingen in dienst, bleek eerder al uit onderzoek van de Frankfurter Allgemeine. En daarvan zijn er weer 50 in dienst van Deutsche Post.
Daimler stelt dat er inderdaad weinig vaste aanstellingen zijn, maar dat er wel een stageprogramma is opgezet voor driehonderd vluchtelingen. Die kunnen doorstromen naar een opleidingsplek. Ook elektronicabedrijf Siemens wijst op stage- en opleidingsprogramma’s.
Maar farmaconcern Bayer stelt in het FD dat er nauwelijks geschikte kandidaten zijn. Het opleidingsniveau en de kennis van de Duitse taal zijn niet goed genoeg. Uit onderzoek bleek eerder al dat slechts een kwart van de migranten een academische of hogere beroepsopleiding hebben.
Het Bundesagentur für Arbeit verwacht dat slechts tien procent van de vluchtelingen binnen één jaar werk vindt. De helft zou vijf jaar na aankomst een baan hebben, na vijftien jaar zou dat twee derde zijn.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl